logo kokoro

Gratis proefweek

Ongeacht welke sport u wilt beoefenen

(meer…)

Waarom sporten

Kom van de bank af.

Sporten is gezond en niet alleen omdat

je er fit van wordt.

(meer…)

Erna Hadzihasanović

Hallo,

mijn naam is Erna Hadzihasanović.

Ik ben eind 2011 aan karate begonnen. Destijds was ik negen jaar oud. Door pesterijen om mij heen zocht ik naar een manier om me te verdedigen. Dus ben ik, samen met mijn zus Aida, aan karate begonnen bij Kokoro.

In de eerste paar lessen zat ik bij de witbanders. Ik leerde interessante technieken, maar de hogere banders deden die technieken al in beweging (kata’s). Na de lessen ging ik thuis oefenen. Ik oefende iedere dag technieken, benamingen en zelfs hoe ik mijn band goed kon knopen. Ik was nogal een eigenwijze en nieuwsgierige leerling. Toen het examen er aankwam, kreeg ik een papiertje. Ik mocht het eerste examen al meteen doen, voor mijn gele band. Daar was ik dan ook voor geslaagd. De volgende examens gingen snel, tot na mijn examen voor de groene band. Ik had inmiddels les van een andere Sensei. Niemand zou voorlopig examen voor blauw kunnen doen. Ik wilde dit wel. Zó graag, wilde ik voor alleen al een streep, dat ik thuis intensiever ging oefenen. Ik had moeite met een paar technieken. Daar heeft mijn zus mij bij geholpen, en ik haar. Ik mocht examen doen voor de blauwe streep. Uiteindelijk ben ik tóch geslaagd voor de blauwe band.

Nadat ik voor de blauwe band was geslaagd, ging ik naar de lessen van Shihan Jenne Dekker. Ook heb ik in meerdere lessen geassisteerd, en assisteer ik nu nog steeds op de vrijdag in de lessen van Sensei Bennie den Bleker. Ik heb ondertussen ook wedstrijden gedaan, met resultaat.

Ik was tien jaar oud toen ik voor het eerst meedeed in de lessen van Shihan Jenne Dekker. Omdat ik een hoge band had, kon ik daar beter en sneller dingen leren voor mijn volgende band. Ik ben toen  in zeven maanden tijd geslaagd voor alle drie bruine banden.

In 2016 mochten Rubina, Amiena, Aida en ik examen gaan doen voor zwart. Ik zat nu al vier jaar op karate. Alleen, was ik dertien jaar oud en  niet vijftien jaar oud. Ik zou nog twee jaar moeten wachten totdat ik ook examen mocht doen. Het examen voor zwart is namelijk erg moeilijk, zowel mentaal (geestelijk), als fysiek (lichamelijk). De Shihan heeft toen de zwarte jeugdband ingevoegd. Deze band is zwart en heeft een dunne, rode streep die helemaal door het midden van de band loopt. Ik zou het mentale gedeelte, samen met Rubina, Amiena en Aida, in september doen op het karatekamp in Meppen. Het lichamelijke gedeelte, moet ik nog altijd afleggen wanneer ik vijftien ben. Ik kon, en heb dus examen gedaan voor de zwarte jeugdband. Het examen voor zwart eiste veel meer voorbereiding dan alle andere examens. Sensei Bennie den Bleker heeft mij (en mijn zus) daar grotendeels op voorbereid. Dat ging niet altijd even soepel, maar was erg van toepassing. Het was niet iets waar ik naar uitkeek. Puur door het gevoel dat er veel niet klopte en met het examen in zicht, was dat stressend. Hij bereidde ons vooral mentaal voor, zodat we daar niet kapot om konden gaan.

Ik had direct door, op het karatekamp, dat mijn examen was begonnen. Met de jeugd, en een aantal Sensei’s, gingen we hardlopend naar het bos. Onderweg kreeg ik een leerling op mijn rug en moest verder rennen. Er was een gedeelte dat ik vier stokken moest dragen. Ik had ze al op mijn nek gedragen, in mijn handen, boven mijn hoofd en op de grond; een lastige opgave. Daarnaast hadden we een spel met de oudere groep gedaan. We moesten het bos in rennen, twee stokken omzagen en de hele route terug, iemand van je groepje op de stokken dragen. Ik had deze ronde met mijn groepje gewonnen. We moesten toen tegen andere winnaars. Zij zijn veel sterker en groter dan wij, dacht ik. Ik wilde het tenminste gaan proberen. Uiteindelijk, door rustig te denken en door te zetten heb ik met mijn groepje gewonnen.

Ik ben erg trots op wat ik tot nu toe heb behaald. Onderweg naar zwart heb ik veel geleerd. Ongeacht huidskleur of afkomst, iedereen heeft altijd respect voor elkaar bij Kokoro. Dat merkte ik vroeger al op en dat is nog altijd zo.

Klik hier om terug te gaan naar de karate-pagina.

 


Gratis proefweek

Ongeacht welke sport u wilt beoefenen

(meer…)

Waarom sporten

Kom van de bank af.

Sporten is gezond en niet alleen omdat

je er fit van wordt.

(meer…)

Copyright ©2016 Kokoro