logo kokoro

Gratis proefweek

Ongeacht welke sport u wilt beoefenen

(meer…)

Waarom sporten

Kom van de bank af.

Sporten is gezond en niet alleen omdat

je er fit van wordt.

(meer…)

Ipek Karakoç

Hallo,

mijn naam is Ipek Karakoç

Ik ben begonnen aan karate halverwege 2008 en draag nu de zwarte band 3e dan.
Als kind zijnde vond ik het heel fascinerend om naar vechtfilms te kijken. Er zit altijd een moraal verhaal in die films, neem als voorbeeld de film “The Karate Kid”.
Hierdoor kreeg ik interesse in de vechtsport/zelfverdedigingssport. Later heb ik een proefles karate gedraaid bij Kokoro. Jenne Dekker is de leraar die les gaf.
Bij de proefles kreeg ik gelijk veel indrukken. Het eerste wat mij opviel was de discipline tijdens de les en het respect naar de leraar en medeleerling toe.
Ik weet nog dat ik het verschrikkelijk vond om te sparren en ik schrok van de leerlingen die vol overtuiging kiai! riepen. Ik dacht bij mezelf: “Wat zij doen zou ik nooit kunnen”. Ondanks dat ik zo dacht, wilde ik er 100% voor gaan. Ik wilde mezelf en anderen bewijzen dat ik doorzettingsvermogen heb en heel goed voor mezelf kan opkomen.
Na een aantal lessen groeide mijn interesse voor karate. Ik kreeg meer inzicht over de technieken, kata en het sparren. Het viel mij op dat ik alles snel onder de knie kreeg, dit was de Shihan ook opgevallen, ik had er talent voor. Mijn ontwikkeling in de karate ging behoorlijk snel.
Door mijn interesse en passie ben ik dagelijks gaan trainen voor karate. Ik kreeg als tip mee om voor de spiegel de technieken te oefenen. Dit deed ik dan ook. Zelfs wanneer ik in bed lag, dacht ik na over de technieken (met de bijbehorende Japanse benaming) en de kata’s.

Ik heb bijna elk half jaar examen gedaan (op advies van de Shihan) en ik ben altijd voor de volle band gegaan. Hierdoor ben ik de snelste leerling geworden die de zwarte band heeft gehaald bij Shihan Dekker.
Ook ben ik de 1e vrouwelijke zwarte banddrager in 35 jaar tijd dat Shihan Dekker les geeft. Ik ben er apetrots op. Ik heb mijn zwarte band examen gedaan in Excideuil (Frankrijk). Het was een examenweekeind dat bestond uit 3 dagen.
De eerste 2 dagen waren trainingsdagen, dag 3 was de dag van de examen.
Al die 3 dagen hebben we zeer intensief getraind. ‘s Ochtends om 8 uur begon de training. ‘s Middags om 17.00 uur waren we klaar met de training. Natuurlijk hebben we tussendoor wel eetpauzes, maar rust had je na 17.00 uur.
Het examenweekeind werd gehouden door A. van Mildert, een grootmeester uit Utrecht die verschillende dan-graden heeft in verschillende budo-sporten (karate, judo, jiu jutsu, aikido en taekwondo)
De trainingen waren zowel fysiek als mentaal heel zwaar. Ik had mij wel goed voorbereid voor het examen. Ik begon 3 maanden alvorens het examenweekeind aan conditietrainingen.
Ik probeerde dagelijks naar de sportschool om een half uur conditietraining te doen. Aan het einde van maand 3 deed ik de training waar ik een half uur over deed in 10 minuten! Mijn doel was bereikt op dat gebied.
Naast mijn conditie en mijn technische vaardigheden, werd ik ook mentaal getest. De mentaliteitstest was behoorlijk zwaar, soms had ik momenten dat ik doodop was, maar opgeven was geen optie.
Het examen bestond voor elk kandidaat uit vallen en opstaan, dat gold ook voor mij. Aan het einde van dag 3 kreeg ik te horen of ik was geslaagd of gezakt.
Ik was geslaagd en kreeg de grootste respect. Nadat we weer terug waren in Nederland was ik helemaal uitgeput. Het heeft mij 2 weken gekost om zonder pijn te kunnen lopen, zitten, staan en liggen. Het was de ultieme uitdaging om erachter te komen of ik de zwarte band echt waard was. Ik ben blij dat ik mijn examen in Frankrijk heb kunnen doen. Ik had nooit als doel om de zwarte band te behalen. Nu ik het heb, ben ik er natuurlijk ook apetrots op. Mijn doel was om mezelf te ontwikkelen, want ik vond mezelf destijds zwak en onzeker.
Karate heeft mij geholpen om mezelf fysiek en mentaal te versterken. Ik wilde heel graag zelfverzekerd zijn en op mijn eigen benen staan, dit is mij gelukt.
Je bent nooit uitgeleerd, mijn ontwikkeling vindt nog steeds dagelijks plaats. Dit motiveert mij weer om verder te gaan.

 

Klik hier om terug te gaan naar de karate-pagina.

 


Gratis proefweek

Ongeacht welke sport u wilt beoefenen

(meer…)

Waarom sporten

Kom van de bank af.

Sporten is gezond en niet alleen omdat

je er fit van wordt.

(meer…)

Copyright ©2016 Kokoro